TAITEILIJASEURA ESITTELYSSÄ: VIIPURIN TAITEILIJASEURA RY

Taiteilijat pikkujoulutunnelmissa. Viljo Kojo vasemmassa alanurkassa. Kuva: Viipurin Taiteilijaseura ry
Taiteilijat pikkujoulutunnelmissa. Viljo Kojo vasemmassa alanurkassa. Kuva: Viipurin Taiteilijaseura ry
Seuran ensimmäinen puheenjohtaja Viljo Kojo vuonna 1947. Kuva: Viipurin Taiteilijaseura ry
Seuran ensimmäinen puheenjohtaja Viljo Kojo vuonna 1947. Kuva: Viipurin Taiteilijaseura ry

Viipurin Taiteilijaseura ry on Suomen vanhimpia ammattitaiteilijoiden yhdistyksiä. Viipurin Taiteilijaseura on myös yksi Suomen Kuvaamataiteilijain Liiton eli nykyisen Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton perustajajäsenistä.

Viipurin Taiteilijaseura perustettiin 5.9.1930 silloiseen Suomeen kuuluneen Viipurin vuonna 1550 valmistuneessa Pyöreässä Tornissa. Samana vuonna avattiin Viipurin taidemuseo Pantsarlahden bastionilla. Jo 1890-luvulta alkaen Viipurin Taiteenystävät ja Arvid Liljelundin johtama Viipurin piirustuskoulu rakensivat karjalaista taiteilijuutta karelianismin hengessä.

Seuran ensimmäinen puheenjohtaja Viljo Kojo (1891-1966), taidemaalari, kirjailija ja kulttuuritoimittaja, loi toiminnalle vahvan ja vakiintuneen pohjan sen 30 ensimmäisen toimintavuoden aikana. Jäsenistöön on kuulunut useita maineikkaita Suomen taiteen nimiä, joista mainittakoon Väinö Rautio, Unto Pusa, Eva Cederström, Väinö Kunnas, Kaarlo Koroma, Aimo Kanerva, ja Aimo Tukiainen. 

Seuran viimeinen näyttely Karjalassa pidettiin takaisin valloitetussa Viipurissa 1943. Vaikka Viipuri menetettiin talvisodassa, seuran toiminta jatkui aktiivisena. Suurin osa jäsenistöstä siirtyi Helsinkiin, josta tuli seuran uusi kotipaikka.

Seura on tuosta lähtien toiminut tärkeänä luovutetun Karjalan taiteilijoiden foorumina, jossa jäsenyydelle asetetut taiteelliset ja ammatilliset pätevyysvaatimukset ovat ylläpitäneet korkeaa tasoa. Viipurilainen menneisyys ja karjalaisuuden perintö muodostaa rikkaan perustan ja voimavaran myös seuran nykyiselle toiminnalle. Näyttelytoiminta on ollut aktiivista koko seuran historian ajan kautta Suomen. 

TAITEILIJASEURA TÄNÄÄN

Viipurin Taiteilijaseura järjestää vuosittain jurytetyn näyttelyn jäsenilleen. Näyttelyyn voivat hakea myös seuran ulkopuoliset taiteilijat, joilla on karjalaiset sukujuuret. Viimeisimmät näyttelyt ovat olleet Järvenpään taidemuseossa, Imatran taidemuseossa, Loviisan Almintalossa, Raahen galleria Myötätuulessa ja Joensuun Ahjossa. Tavoitteena on tarjota korkeatasoisia näyttelyitä, jotka antavat kattavan kuvan nykytaiteesta.

Viipurin Taiteilijaseuran täytti 90 vuotta vuonna 2020 ja juhlavuosinäyttelyä vietetään Kaapelitehtaan Puristamossa, Helsingissä 8.6-20.6.2021.

Toukokuussa 2022 seura järjestää jurytetun näyttelyn Viipurin Eremitaasissa. Näyttelykokonaisuus koostetaan jäsentaiteilijoiden tekemistä uusista teoksista, joihin etsittiin inspiraatiota Viipurin taiteenystävien teoskokoelman töistä, jotka olivat näytteillä museossa ennen kuin ne evakuoitiin pois sodan jaloista 1939. 

Seuraan kuuluvilla taiteilijoilla on mahdollisuus hakea vuosittain myönnettävää apurahaa sekä viikon mittaista residenssijaksoa Pamaus-seuran ylläpitämästä Lallukan talosta, Viipurista. Viipurin keskustassa sijaitseva Lallukan talo on yksi Viipurin kauneimmista rakennuksista.

VIIPURIN TAITEILIJASEURA RY

Jäsenmäärä: 94 (2020)
Perustamisvuosi: 1930

Kotisivut
Facebook

Taiteilijaseura esittelyssä -juttusarja esittelee Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton jäsenjärjestöjä. Liiton jäsenistöön kuuluu kymmeniä vuosia toimineita, asemansa vakiinnuttaneita vahvoja ja aktiivisia yhdistyksiä. Mukana on myös useita nuoria yhdistyksiä, joiden toiminta-alue ja kulttuurinen merkitys kuvataiteen kentän aktiivisina ja kriittisinä uudistajina on huomattavasti jäsenmääräänsä suurempi. Taiteilijaseurojen toiminta on merkittävää niin alueellisen elinvoimaisuuden, paikallisen kulttuurielämän jatkuvuuden kuin kuvataiteen kentän uudistumisenkin kannalta. Tutustu muihin juttusarjan osiin täällä.